fbpx

In deze blog leg ik je uit hoe je gemakkelijk een eigen Instagram puzzel kunt maken waardoor jouw Instagram feed gaat opvallen! Helemaal gratis. 

Instagram gebruikers hechten waarde aan een mooie, nette Instagram feed. Dit straalt namelijk je persoonlijkheid uit en toont daarnaast aan dat je er tijd en aandacht aan besteedt. Belangrijk voor jou als ondernemer, dit trekt namelijk potentiele klanten aan. Deze potentiele klanten zullen je eerst gaan volgen voordat ze iets bij je willen kopen. Des te belangrijker dat je bezoekers op ‘volgen’ gaan klikken. Daar kan een mooie Instagram feed zeker bij helpen.

Een puzzel op je feed is eigenlijk een serie foto’s of content wat samen valt als een soort puzzel op je feed. Het zijn verschillende elementen maar het sluit allemaal bij elkaar aan met als resultaat: een mooi en bijzonder uiterlijk. Ik ga je uitleggen hoe je dit gemakkelijk en gratis zelf kunt ontwerpen!

blog instagram puzzel

Laten we beginnen!

Stap 1: Starten in Canva

We beginnen de Instagram puzzel in een online ontwerptool. Ik maak hiervoor gebruik van Canva. Canva is grotendeels gratis in gebruik. Ik raad je een betaald account ten harte aan als je voor je onderneming vaak ontwerpt, maar in principe is dit niet nodig voor een leuke Instagram puzzle.
We beginnen gewoon op de homepage van Canva met het starten van een nieuw ontwerp waarvan je zelf de maten mag bepalen. Je drukt hiervoor op ‘aangepast formaat’:

Vervolgens ga je de hoogte en breedte van de gewenste afbeelding invullen. De breedte voor elk soort puzzel (dus 9, 12 of 15- delig) is altijd 3240 pixels.  De hoogte is afhankelijk van hoe groot je wilt dat je puzzel wordt. Zie hieronder de maten voor de hoogte:

3-delig: 1080 px
6-delig: 2160 px
9-delig: 3240 px
12-delig: 4320 px
15-delig: 5400 px

Druk vervolgens op ‘nieuw ontwerp maken’.

Stap 2: raster aanbrengen

We gaan nu een raster aanbrengen, zodat je goed kunt zien hoe het geheel eruit komt te zien, maar ook hoe je elke post los van gaat vullen. Het raster gaan we later weer verwijderen.
Rasters kan je als volgt vinden: je gaat eerst naar ‘elementen’ links in het menu. Zoek op ‘raster’ waarna je op ‘alles bekijken’ drukt.

Ga nu op zoek naar het raster die je nodig hebt, dit is afhankelijk van welk formaat puzzel je wilt maken. Het vergt even wat scrollwerk, er zijn namelijk een hoop rasters.

Ik heb voor dit voorbeeld een 9-delig raster uitgekozen, want ik ga een 9-delige puzzel maken. Vervolgens geef ik elk vakje een kleur. Dit is later niet meer zichtbaar, dus je kunt hier gewoon random kleuren uitkiezen. Wel moet elk vakje een aparte kleur zijn.

9 delig raster canva 

 

Stap 3: Ontwerpen

Voordat we beginnen met ontwerpen, gaan we alle vakken in het raster kleur geven. Dit doe je random, dus kies de meest uiteenlopende kleuren. Het raster verwijder je later toch. Het raster is er puur om te zien hoe de losse posts eruit komen te zien. Je maakt natuurlijk wel één geheel, echter de posts zullen allemaal los moeten worden geupload op je feed. Dit kan ineens, maar je kunt er ook voor kiezen dit uit te smeren. Zie onder een voorbeeld (van een 3-delig raster):

Op naar het leuke werk: het ontwerpwerk! We starten met de achtergrond. Met het raster nog steeds voor je valt een eventueel ingestelde achtergrond kleur wel een beetje weg. Maar de elementen die je nu gaat plaatsen niet. Plaats leuke elementen en lijsten zodat je later foto’s kunt plaatsen.
Zie hieronder hoe het er bij mij nu uit ziet. 

Laten we verder gaan met het vullen van de lijsten die je hebt toegevoegd. Je kunt hier eigen foto’s toevoegen, maar ook een van de stockphotos die Canva biedt. Je mag je ontwerp natuurlijk geheel naar eigen wens invullen, maar ik raad je wel aan een afwisseling te maken met afbeeldingen en tekst.

Als je tevreden bent met de basis tot zover, is het tijd om het raster weg te halen. Het raster was er natuurlijk vooral voor bedoeld om te zien hoe je puzzle straks wordt gesplit in een X aantal stukjes, in mijn geval 9. Als de basis klaar is, heeft het geen functie meer. Als je toch nog elementen of teksten wil toevoegen, is het wel zo handig als je het raster laat staan.

Na het verwijderen van het raster kan je bij ‘achtergrond’ (in het menu) een achtergrond(kleur) kiezen.

Je kunt nu natuurlijk nog het een en ander wijzigen naar smaak. Maar eigenlijk hoop ik dat je gewoon super tevreden bent!
Als dit zo is, kun je overgaan tot het downloaden van je ontwerp. Zorg ervoor dat je hem download in een PNG formaat.

Zie hieronder mijn 9-delige ontwerp. 

Stap 4: Splitten

Om de afbeelding te splitten gaan we naar Pinetools.

Zie in de afbeelding hieronder waar je op moet letten. Allereerst upload je je gemaakte bestand. Rechts stel je in hoe je je afbeelding gesneden wilt hebben. In mijn geval dus 3 horizontaal en 3 verticaal. Vervolgens druk je onderin op ‘Split image’ waarna je de bestanden kunt downloaden.

Als het goed is heb je nu een X aantal bestanden die je kunt gaan uploaden op je Insta! Helemaal klaar dus!

Hopelijk heb je plezier gehad met het ontwerpen van je Instagram puzzle. Mocht je toch nog vragen hebben of graag willen dat iemand anders je feed aankleed dan hoor ik graag van je, want ik help je met liefde!

 

Liefs,
Savannah