06 45 63 91 94 info@savasupport.nl

‘Een onderneming starten terwijl je jonge kids hebt – dat lukt toch nooit? Waar haal je de tijd vandaan? En hoe houd je je ogen open met al die slapeloze nachten?’ 

Tja, ik hoorde niet alleen veel van deze vragen, ze spookten ook heus wel door mijn hoofd. Want ik was inderdaad ook héél erg moe – en ik had ook echt nergens tijd voor. De combinatie thuiswerken met twee jonge kinderen is een lastige opgave. Maar tegelijkertijd vond ik dat dit het ultieme moment was. Hét moment om de stoute schoenen aan te trekken en gewoon te beginnen. In deel 1 vertel ik je meer over mijn motivatie achter mijn onderneming.  

Als iemand mij vraagt waarom ik een eigen onderneming ben gestart, heb ik nooit een eenduidig antwoord. Ja, natuurlijk vind het ontzettend leuk om te doen. Ontzettend leuk om het spel van een ‘onderneming hebben’ uit te vinden en te spelen. Want ik weet dat ik het kan. En de wil om te slagen is enorm, dus aan motivatie geen gebrek. En misschien is het wel een beetje van  ‘zie je, ik kan het heus wel‘.
De uitdaging alleen al vind ik ontzettend leuk. Slaagt het? Top. Slaagt het niet, ook prima. Dan is het idee in ieder geval uitgevoerd en kan ik het uit mijn hoofd zetten. Het spookt namelijk  al zo lang door mijn hoofd. De ballen had ik er alleen nog niet voor. Maar er kwam een moment dat ik tegen de muur aan liep, en op dat moment hakte ik de knoop door en ging ik er gewoon voor. Nu of  nooit.

En was de timing perfect? Nee, natuurlijk niet, maar timing is nooit perfect. Als je wacht op het juiste moment, komt dat moment nooit voorbij. Was het een onhandige timing? Ja, absoluut. Ik zat thuis met twee kids, een van 2,5 jaar en een van… een paar weken. Maar uiteindelijk bleken ze mijn grootste motivator. Terwijl mijn dochter namelijk steeds ouder werd en het einde van het corona tijdperk naderde, besefte ik mij dat ik nooit meer zoveel tijd met ze zou kunnen besteden als nu. Nog maar 1,5 jaar en ze gaat naar school, om daar vervolgens pas van los te komen als ze een jaar of 18 is, wie weet nog veel langer dan dat, Met het werk wat ik toen had, was ik al 4 uur kwijt aan reistijd per dag. Mijn man is voor 7 uur ’s ochtends de deur al uit, dus dat zou betekenen dat, tegen de tijd dat mijn kids naar school gingen, ze ook nog naar zowel de voorschoolse – als de naschoolse opvang moesten. Nee, dat was mij een brug te ver. Dus ik vond het tijd om die hersenspinsels over ondernemen eens concreet te maken. 

wist je dat?

Nederland kent ongeveer 2 miljoen ondernemingen en

er zijn 667.876 vrouwelijke ondernemers

bron: KvK & CBS

Tijdens het starten van mijn onderneming ben ik een hoop hobbels en kuilen tegengekomen onderweg. Uiteindelijk bleken de mensen die mij toespraken gelijk te hebben: want tijd was inderdaad mijn grootste vijand en vaak genoeg heb ik mijn ogen niet open kunnen houden als ik achter de laptop zat. Ik heb dan ook veel langer gedaan over een training dan de bedoeling was (lees: een jaar in plaats van 4 maanden), werkte overdag voor een baas en ’s avonds voor SAVA support, gebruikte de slaapjestijd van de kinderen als werktijd en verontschuldigde mij veel te vaak vanwege een onopgeruimd huis. Behalve motivatie is er dus ook nog een ander essentieel karaktereigenschap nodig: geduld. Jezelf vergevingsgezind zijn misschien ook wel, want door het leggen van hoge latten kom je jezelf vaak genoeg tegen. De kunst is om er niet teveel bij stil te staan, gewoon door te gaan en op vaste momenten keihard te ontspannen. 

Inmiddels draait de onderneming en kan ik zeggen dat ik de opstartfase voorbij ben- ik hoef niet meer enorm te blokken voor de training of te bouwen aan mijn website en heb mijn eerste project af mogen ronden. Plezier ben ik nog geen moment verloren, hoe zwaar het ook was – en nog zal worden. 

Ik heb nog een jaar voor mijn dochter naar school gaat. Het doel: tegen de tijd dat zij naar school gaat, moet ik de vrijheid hebben om mijn eigen tijden in te delen zodat ik haar naar school kan brengen. Elke dag.